A lakosság menekül a bankbetéttől

A háztartások értékpapírszámláin mindössze 173 milliárd forinttal volt kisebb összeg március végén, mint a bankszámláikon – idézi a Világgazdaságot az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint március végén 6575,2 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a háztartások, miközben 6748,2 milliárd forintjuk volt bankbetétekben. 2013 elején még háromezer-milliárd forint volt a különbség.

A lakosság  jó eséllyel az alacsony magyarországi betétkamatok miatt fordult inkább az értékpapírok felé. Tavaly júniusban történt meg először, hogy több pénz volt ilyen eszközökben, mint lekötött betétben. A befektetési alapokba áprilisban is áramlott 64 milliárd forint friss tőke, amiből elég sok lehet a háztartások vagyona, és az állampapírpiac is vonz még új megtakarításokat. Az idén a részvénypiac is felkeltette a kisbefektetők érdeklődését. Januárban ugyan még nettó értelemben véve eladó volt a lakosság a tőzsdén, februárban és márciusban viszont 27 milliárd forintnyi friss tőkét fektetett be a tőzsdén.

A jegybanki adatok szerint nem pénzügyi vállalatok részvényeibe két hónap alatt 12,5 milliárd, bankrészvényekbe 15,5 milliárd forintot fektettek a kisbefektetők. Az idén a lakosság egyébként összességében véve bukott a tőzsdén, a tőkebeáramlásnak köszönhetően viszont a náluk lévő állomány március végére 313 milliárd forintra hízott.

Dr. Sági István honlapja – www.SagiIstvan.hu – Sági István .hu

sagiistvan-logo

Comments are closed.

Közösségi megosztás
   
Elérhetőségeim
E-mail: dr.sagi.istvan(@)gmail.com

FACEBOOK

LINKEDIN

  • Dr. Sági István honlapja
Linkek
Régi honlapom

Project X

Adótanácsadás online

Adótanácsadás online ingyen

Adótanácsadás online ingyenesen

  • Sági István

adótanácsadás &   adótanácsadás