Az elveszett szavazat legendája

Az elmúlt napokban már a csapból is az folyik, hamarosan (azaz április 6.-án) országgyűlési választások lesznek Hazánkban. A tét nem kicsi, hiszen újabb 4 évre mandátumot adhatunk (és egyúttal felhatalmazást a jövőnk alakítására) 199 hozzáértő és kevésbé hozzáértő embernek.

valasztas2014

Pártállástól függetlenül úgy gondolom a legfontosabb: minél többen menjünk el szavazni. Szavazni, hiszen véleményt mondhatsz a múltról, a jelenről és a jövőről. Véleményt, amely a szíved/gondolataid hangjának kinyilvánítása egy formáció iránt.

Sok sok jelöltre és listára lehet majd szavazni, ami szerintem nagyszerű dolog, és ez maga a valódi demokrácia (függetlenül attól, hogy nem feltétlen minden jelölt vagy párt érdemeli meg a szavazólapokon a helyét).

Mindenki maga döntheti el, akár előre, akár a fülke magányában, hova húzza be azokat a bizonyos “X”-eket. Számomra éppen ezért érthetetlen módon, most is, és évekkel ezelőtt is hallottam az “elveszett szavazatról”. El is gondolkoztam rajta, hogy tud egy szavazat elveszni, (talán nem az urnába dobják, hanem véletlen mellé……)

Na de nézzük a tényeket:

  • lesznek olyan választópolgárok, akik el sem mennek szavazni. Lényegtelen az oka, miért nem mennek el…. ők így döntöttek és ezzel mondanak véleményt.
  • lesznek olyan választópolgárok, akik elmennek szavazni és direkt (vagy véletlen) de érvénytelen szavazatot adnak majd le.  Ők így döntöttek (vagy így jártak hiszen nem jött össze az “X”) és ezzel mondanak véleményt.
  • lesznek olyan választópolgárok, akik csak egyéni vagy csak listás jelöltre adnak le majd szavazatot. Ők így döntöttek és ezzel mondanak majd véleményt.
  • lesznek olyan választópolgárok, akik egyik párt egyéni és egy másik párt listájára adnak le majd szavazatot. Ők így döntöttek és ezzel mondanak véleményt.
  • lesznek olyan választópolgárok, akik olyan pártot támogatnak majd, akik nem fogják tudni megugrani az 5%-os küszöböt. Ők így döntöttek és ezzel mondanak majd véleményt.
  • lesznek olyan választópolgárok, akik olyan pártot támogatnak majd, akik biztosan parlamenti pártok lesznek április 6.-a után. Ők így döntöttek és ezzel mondanak véleményt.

Na de akkor, hol az elveszett szavazat? Látható, hogy minden választópolgár, így vagy úgy, de véleményt mond! Véleményt, amely a demokráciában a legfontosabb, hiszen 4 évente így fejezzük ki az álláspontunkat.

Elveszett szavazat pedig nincs…..csak páran önös és kicsinyes érdekeik miatt ezt  akarják elhitetni velünk…. Elveszett szavazat nincs! Gyenge, hiszékeny, befolyásolható és 5% alatti listáktól félő emberek vannak…..pedig a vélemény számít.

A fenteik alapján véleménye minden választópolgárnak van (függetlenül attól szavaz-e aznap). Így az “elveszett szavazat” mindössze egy jól kitalált legenda, pár ember kampányának tudatos része.

Dr. Sági István honlapja – www.SagiIstvan.hu – Sági István .hu

sagiistvan-logo

Comments are closed.

Közösségi megosztás
   
Elérhetőségeim
E-mail: dr.sagi.istvan(@)gmail.com

FACEBOOK

LINKEDIN

  • Dr. Sági István honlapja
Linkek
Régi honlapom

Project X

Adótanácsadás online

Adótanácsadás online ingyen

Adótanácsadás online ingyenesen

  • Sági István

adótanácsadás &   adótanácsadás