Pápá Pepsi?!

Miért, ön mikor ivott Pepsit utoljára?

Tovább nőtt a két kólaóriás magyarországi teljesítménye közötti különbség tavaly: a Coca-Cola árbevétele immár közel hatszor akkora, mint a Pepsié, s ezzel egymilliárdos üzemi nyereséget ért el a fő konkurens milliárdot meghaladó veszteségével szemben. A két cég – és az egész iparág – közös vonása ugyanakkor a folyamatos létszámcsökkentés, de a Pepsi-leány az idén még drasztikusabb lépésre készül, írta a Napi.hu.
Évről évre jobban elhúz a magyar piacon a Coca-Cola itteni leányvállalata a Pepsi mind kisebbre zsugorodó hazai érdekeltségétől. Míg az előbbi tulajdonosa több milliárd forint osztalékot vihet haza, utóbbi anyavállalatának milliárdokat kellett tőkepótlásra költenie az évek óta halmozódó tetemes veszteségek következtében.

Míg 2011-ben a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. még csak közel négyszer akkora árbevételt hozott össze, mint a Pepsi-termékeket gyártó és forgalmazó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. (FÁÜ), ez a szorzó 2013-ban már 5,6-szeres volt. A Coca-Colánál a gyakorlatilag stagnáló belföldi forgalom mellett – hasonlóan a 2012-es évhez – tavaly is az export bővülése húzta fel a bevételt.

A Coke-leány a másfélszeresére, egymilliárd forint fölé növelte üzemi nyereségét. Ebből végül úgy lett nulla a mérleg szerinti eredmény – hasonlóan a 2012-eshez –, hogy az egy évvel korábbi négymilliárd után ötmilliárd forint osztalékot vett ki a tulajdonos. Az osztalékhoz természetesen ezúttal is igénybe kellett venni az eredménytartalékot, ezt 4,2 milliárddal csapolták meg.
A Pepsinél a forgalom csökkenése tavaly sem állt meg: mind a belföldi eladások, mind az export alulmúlta a 2012-es szintet. Az üzemi veszteség ugyanakkor nőtt, megközelítette az 1,3 milliárd forintot. Ebben komoly szerepet játszott, hogy értékvesztés címén a 2012-es 22-szeresét, több mint félmilliárd forintot számoltak el. A társaság élén az idén vezetőváltás is történt, Randy Michael Pankevicz vezérigazgató posztját márciustól Berényi Attila vette át…..

Dr. Sági István honlapja – www.SagiIstvan.hu – Sági István .hu

sagiistvan-logo

Comments are closed.

Közösségi megosztás
   
Elérhetőségeim
E-mail: dr.sagi.istvan(@)gmail.com

FACEBOOK

LINKEDIN

  • Dr. Sági István honlapja
Linkek
Régi honlapom

Project X

Adótanácsadás online

Adótanácsadás online ingyen

Adótanácsadás online ingyenesen

  • Sági István

adótanácsadás &   adótanácsadás