Tarol a napenergia a világban

Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) adatai szerint tavaly még az előzetes adatoknál is nagyobb ütemben nőtt a globális napenergia-piac, az újonnan telepített kapacitások tekintetében a PV volt a második legnépszerűbb energiatípus. A növekedés motorja Európából az ázsiai illetve az észak-amerikai régióba helyeződött át. (Portfolio.hu)

Az előzetes adatoknak megfelelően Kína volt a legnagyobb piac (11,8 GW), melyet Japán illetve az USA követett, rendre 6,9 GW és 4,8 GW beépített új kapacitással. A korábbi években a legnagyobb növekedést mutató európai régió tovább lassult, ezúttal csupán 11 GW új kapacitást installáltak.

A régiós országok közül Románia teljesített a legjobban, szakértők szerint idén azonban várhatóan visszaeshet a piac növekedése. Ukrajnában a belpolitikai helyzet ellenére 290 MW kapacitást telepítettek, 2014-ben azonban már érezheti az ottani napenergia-piac a polgárháborús helyzet negatív hatásait. Itthon a megújuló támogatási rendszer bevezetése továbbra is várat magára, így az új rendszer hiányában csupán minimális kapacitás került beépítésre (10 MW).

Magyarország

A magyar napenergia-piac tavaly sem tudott érdemben bővülni annak ellenére, hogy a földrajzi adottságaink igen hasonlóak a szomszédos Romániával. Bár hosszú ideje tervezik a hazai megújulók elterjedését támogató rendszer (METÁR) bevezetését, erre azonban egyelőre még nem került sor. A keretszabályozás első változata 2012-ben elkészült, melynek bevezetése 2013-tól volt tervezve, a rendszer indítását azonban továbbra is halogatják. 

A cikk további része: Portfolio.hu

Dr. Sági István honlapja – www.SagiIstvan.hu – Sági István .hu

sagiistvan-logo

Comments are closed.

Közösségi megosztás
   
Elérhetőségeim
E-mail: dr.sagi.istvan(@)gmail.com

FACEBOOK

LINKEDIN

  • Dr. Sági István honlapja
Linkek
Régi honlapom

Project X

Adótanácsadás online

Adótanácsadás online ingyen

Adótanácsadás online ingyenesen

  • Sági István

adótanácsadás &   adótanácsadás